Децата се нуждаят от предпазване на очите от слънчевите лъчи, също както възрастните, дори в по-голяма степен. Те прекарват много време в игри навън, където са изложени на директна слънчева светлина. От изключително значение за децата е слънчевите очила да блокират 100% вредните UV лъчи.

Много експерти в областта на офталмологията твърдят, че 80% от излагането на очите на UV лъчи се получават във възрастта до 18 г.

Детските очи са много по-чувствителни към UV и HEV светлината поради понижената филтрация на високоенергийните лъчи от вътреочната леща. Това е особено присъщо за малките деца, именно за това е важно децата да бъдат научени да носят слънчеви очила веднага щом започнат да играят навън.

Хубавото при слънчевите очила в наши дни е, че вече има голямо разнообразие от продукти за деца, подходящи модели за всички вкусове. Дизайнът е създаден така, че да се харесва на децата и те с радост и желание да носят очилата с тъмни стъкла, които родителите са закупили. Материалите, от които са направени очилата, са еластични, хипоалергични и в повечето случаи устойчиви на счупване.
За предпочитане е детските очила да са с органични стъкла, които блокират 100% от UV лъчите и са издръжливи на случайни удари.

Какви очила да изберем?

За по-малките (до 6 год.) все още „властват” шарените, пластмасови рамки с ярки цветове и образи на герои от комиксите.
Най-прогресивният дизайн за слънчеви очила за деца (възрастовата група от 6 до 12 г.) е копие на дизайна при очилата за възрастни, тъй като малчуганите много обичат да подражават на „големите”.
Овални, кръгли, правоъгълни, тип котешки очи, или геометрични форми са на мода сега, а хитовите цветове са зелено, синьо, тюркоаз и черно. Много бързо се налагат и спорните слънчеви очила за деца, които са функционални, удобни и защитават.