Очният преглед може да бъде забавен.

 

Наясно сме, че един тест на зрението може да бъде малко стряскащ за едно дете, особено ако е за първи път, затова си позволихме да направим целия процес по-приветлив, по-забавен и приятелски към децата. Това не означава, че прегледът ще бъде по-малко задълбочен или проницателен. Очният лекар ще направи задълбочена оценка на зрението на вашето дете, позовавайки се на очакваните нива на развитие и растеж. Много от етапите на прегледа са идентични с прегледа при възрастни, но също така се ползват апарати, които са специализирани и адаптирани към специфичните детски нужди.

Зрението на децата обикновено продължава да се развива до седем или осем години. Открити до тази възраст, повечето проблеми могат по-лесно да бъдат преодолени. Важно е всички проблеми да бъдат идентифицирани възможно най-рано, тъй като впоследствие могат да окажат влияние върху развитието и образованието на детето.
80% от информацията, която детето научва е чрез зрението. Нелекувани, очните дефицити могат да доведат до изоставане в клас, емоционални проблеми, дислексия или друго когнитивно разстройство.
Световен доклад на Асоциацията на оптометристите подчертава факта, че едно от пет деца има неоткрит проблем с очите. Ето защо е много важно вашето дете да бъде тествано рано, за да бъдат идентифицирани и лекувани всички потенциални проблеми.

За деца под 6-годишна възраст предлагаме услугата безконтактен очен скрининг.

 

Изследването е подходящо за бебета и деца над 6 месеца. Скринингът се извършва с апарата Plusoptix A09 – високотехнологичен авторефрактометър, който измерва диоптрите на очите от дистанция. Измерването трае секунди, безболезнено е и се възприема като детска игра.
Измервани стойности / референтни критерии:
-Анзиометропия (разлика в рефракцията на очите).
-Астигматизъм (неравномерна кривина на роговицата).
-Миопия (късогледство).
-Хиперметропия (далекогледство).
-Симетрия на корнеалния рефлекс (показателна за страбизъм).
-Анизокория (различни по размер отвори на зениците).

Тестът с апарата не заменя класическия  очен преглед. Той има за цел да открие бързо и безболезнено скрити очни проблеми, за да могат да бъдат взети навремени мерки. Специалистите съветват родителите на децата, при които апаратът отчита отклонение от нормата, задължително да бъдат прегледани от лекар-офталмолог.
Ефективността на откриване на зрителни проблеми с уреда е 89 %!
Вероятността децата с положителен резултат от теста („преминал теста”) да нямат очни проблеми е над 82 %.

От услугата може да се възползвате в 

-KID OPTICS в гр. София, бул. „Мария Луиза“ № 31.
-GRAND OPTICS в гр. Бургас, Mall Galleria Burgas.
-KID OPTICS в гр. Варна, бул. „Княз Борис I“ № 8А.