Как да защитим детските очи?

Своевременната корекция на зрението може да предотврати развитието на късогледство. Ако детето вече има проблеми със зрението и лекарят му е предписал очила, в никакъв случай не отлагайте посещението в оптиката.
Как да намалите опасността от късогледство?
Препоръчително е да се ограничава времето пред компютъра и задължително да се правят почивки при ползване. За съжаление това понякога е трудно изпълнимо. За да предпазите детските очи е добре да закупите очила, специално за работа с компютър. Изключително подходящи са очилата с преливащо бледозелено оцветяване, тъй като:
– повишават чистотата и контраста на изображението;
– понижават зрителното напрежение на очите;
– подпомагат трудоспособността;
– намаляват опасността от прогресиране на късогледството.
Очила се препоръчват при работа с компютър и при гледане на телевизия и четене. Те са предназначени за деца с късогледство, но и за профилактика.

Кои са най-известните рефракционни проблеми при децата?

Амблиопия (Мързеливо око) - настъпва, когато едното око се развива по-добре от другото. В процеса на израстване, амблиопичното око или т.нар. „мързеливо око” се използва по-малко. В следствие на това то става по-малко чувствително и започва да не вижда така добре. Обикновено детето не се оплаква, затова е необходимо посещенията при офталмолог да започнат още през първите месеци и да продължат до втората до третата годинка на детето. След четири годишна възраст амблиопията се лекува трудно, докато ранното лечение може да доведе до пълно възстановяване.
Астигматизъм – рефракционен проблем, който се дължи на различната кривина на роговицата (най-външния слой на окото). Това пречи на фокусиранет.Слабите форми могат да причинят главоболие или преумора. Тежките форми на астигматизъм водят до лошо фокусиране на всички разстояния.
Хиперметропия (Далекогледство)– този проблем е известен като преумора на очите, в следствие на пре-акомудация. Прекомерната работа на едното или двете очи води до парене в очите или главоболие.
Миопия (Късогледство) – намелено разстояние за ясно виждане. Детето криви едното око или да се опитва да се приближи максимално до даден обект, за да фокусира. В много случаи децата отказват да се занимават с дейности, свързани с гледане на големи разстояния.
Страбизъм (Кривогледство) – очите не гледат в една и съща посока. Едното, а понякога и двете очи може да клонят навътре към носа (конвергентен страбизъм) или навън към слепоочията (дивергентен страбизъм). Понякога отклонението на очите може да бъде и във вертикална посока. Страбизмът е един от факторите водещи до амблиопия. Някои малки деца могат да проявяват фалшиви симптоми на страбизъм. Причината се крие в това, че те нямат напълно развити назални стени, а понякога се появява нагъната кожа в ъглите на окото, която наподобява конвергентен страбизъм. Подобни симптоми могат да се наблюдават между четвъртия и шестия месец. Ако те продължат е препоръчително да направите консултация с детски офталмолог.